Laboratorie 2 – Computationel tænkning i tekster, tekster i computationel tænkning

Laboratoriet er udviklet af Rasmus Fink Lorentzen, Lise Møller; Ditte Vejby Schou, Pernille Hargbøl Madsen, Andreas Mikael Fonfara og Marie Bloch Jespersen.n.

Det faglige møde i laboratorie 2 foregik mellem computationel tænkning og literacy. Fra både teknologiforståelse og dansk var der fokus på forholdet mellem verden og modeller af verden. Fra teknologiforståelse beskæftigede vi os primært med kompetenceområdet computationel tankegang, hvor data og algoritmer var centrale. Fra danskfaget inddrog vi hovedsageligt kompetenceområdet fortolkning. I arbejdet med fiktionstekster kom begge fagligheder i spil gennem narrativer, mønstergenkendelse samt If this then that-strukturer.

I laboratoriet erfarede deltagerne computationel tankegang på egen krop gennem en øvelse, hvor de skulle børste tænder. Processen skulle nedbrydes og beskrives i en algoritme med mønstre og gentagelser. 

I den første undersøgelse skulle deltagerne undersøge fiktive teksters strukturer og modellere dem i et flowchart. Flowchartsene indeholdt  tegn som fx start, slut, retning, processer mv.

I den anden undersøgelse anvendte de programmet Twine til at skabe transduktioner og interaktive fortællinger af fiktionstekster. Der blev arbejdet på makroniveau med de narrative strukturer og på mikroniveau med sætnings- og betydningsplan. 

Deltagerne læste/afprøvede hinandens interaktive tekster og drøftede på baggrund heraf betydningen af det sprog, vi bruger om tekster, og teksters struktur.

Teknologier og programmer i laboratorie 2

Flowchart

Twine

twinery.org

Kernelitteratur

Dalvad Berthelsen, Ulf Computationel tænkning – mennesker maskiner og pædagogik i KVAN nr 117 teknologiforståelse

Erkmann, Marlene & Petropouleas, Eva (2017) Programmering i praksis. Dafolo

Fink Lorentzen, Rasmus (2009)  Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive i Kompetencer i dansk Gyldendal

Papert, S Microworlds: Transforming Education, note MIT

llum Hansen, T (2020) Teknologiforståelse som praktisk klogskab – om variation og virksomhedsformer i teknologiforståelse som fag i Unge Pædagoger 1 

Brodersen, P, Illum Hansen, T, Ziehe, T (2020) Oplevelse fordybelse og virkelyst. Noter til æstetik i undervisningen KBH: Hans Reitzel

Eva-Sophie Katterfeldt, Nadine Dittert, Heidi Schelhowe, (2015). Designing digital fabrication learning environments for Bildung: Implications from ten years of physical computing workshops, International Journal of Child-Computer Interaction

Kress G, Bezemer J (2015) Mulitmodalitet, Learning and Communication Taylor And Francis

Sommerfugledalen af Inger Christensen

Den strandede mand af Louis Jensen

Find pp slides fra laboratoriet herunder: